Ontstaan van Dijledal

Dijledal is op 21 juni 1997 ontstaan door de fusie van de 'Gewestelijke Bouwmaatschappij Heuvelhof' (hieronder rechts) en de 'Gewestelijke Samenwerkende Maatschappij voor de Huisvesting Leuven' (beter bekend als Sint-Maartensdal, hieronder links). Deze maatschappijen waren al lang aanwezig in het straatbeeld. Een stukje geschiedenis:

Jaren ‘20

Sint-Maartensdal werd opgericht op 15 juli 1921 als de Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope woningen en Woonvertrekken van Leuven. Zij ontstond naar aanleiding van de naoorlogse woningnood in Leuven. Veel mensen woonden in krotwoningen. De Maatschappij keek uit naar de mogelijkheden tot grondverwerving.  De eerste aankopen waren gelegen tussen de Tervuursestraat, de Bankstraat en de H. Geeststraat. Het ging om 4 nieuwe huizen en een aantal oudere onbewoonde woningen. De bedoeling was om zoveel mogelijk kandidaten uit de stad zelf te huisvesten.

 

In het begin werd er gezocht naar geschikte bouwterreinen binnen de ring van Leuven. Dit werd steeds moeilijker, waardoor de maatschappij buiten de stad naar gronden ging zoeken. De maatschappij betrok de randgemeenten Heverlee, Wilsele en Herent mee in haar programma.  Er werden niet enkel woningen verhuurd, maar ook verkocht.

 

Jaren ‘30

De economische crisis zorgde ervoor dat huurders moeilijker hun huur konden betalen.

Op 8 juli 1938 kwam de Samenwerkende Maatschappij Heuvelhof tot leven in het gemeentehuis van Kessel-Lo. De naam Heuvelhof kwam voort van de landbouwgronden, gelegen tussen de Kortrijksestraat en het voormalig kasteel Remy dat later het gemeentehuis van Kessel-Lo werd. Dat gebied werd toen de Hovel genoemd, een dialectwoord voor heuvel. Op die gronden werden de eerste woningen voor bejaarden gebouwd, en zo was de naam Heuvelhof geboren. Deze woningen hadden een voor die tijd zeer modern concept. Ze waren weliswaar klein, maar alle kamers waren gelijkvloers.

Jaren ‘40

De bouwactiviteit viel stil tot na de 2de wereldoorlog. Door de slechte toestand van de economie kwam de wederopbouw pas in de jaren ’50 op gang.

Jaren ‘50

Er was bouwactiviteit in de randgemeenten en nadien ook in Leuven (de Albomen en de Terse). Op het gebouw van de Dageraad had de Maatschappij een collectieve televisieantenne geplaatst. Vele huurders hadden een televisietoestel en dit zou gezorgd hebben voor een wirwar van antennes op het dak van het gebouw.

Vooral in Kessel-Lo werd er gebouwd. De woningen in de Ontvoogdingstraat waren voor die tijd bijzonder modern qua concept. Ook de Beosierwijk, de Elf Novemberlaan en de Platte-Lo wijk zijn in deze periode ontstaan, net zoals onder meer Casablanca: de Regentlaan, het Regentplein en de Albert-building. Van 1949 tot 1958 werden er 660 woningen gebouwd, wat gezien de economische moeilijke tijden veel was

Jaren ‘60

smd oude.TIFOp 5 mei 1963 werd een statutenwijziging doorgevoerd. De Maatschappij veranderde haar naam in ‘Gewestelijke Samenwerkende Maatschappij voor de Huisvesting Leuven’.

 

De Maatschappij begon te denken aan hoogbouw (daarvoor vooral kleinere wijken). Hiervoor waren verschillende redenen. (De grondcapaciteit in de Stad was niet meer zo groot en bovendien was sinds de laatste wereldoorlog het inwonersaantal gedaald. Er moest een oplossing gezocht worden om het inwonersaantal te doen stijgen.) Een gebied kwam vrij, midden in de stad, Sint-Maartensdal genaamd. Het gebouwencomplex Sint-Maartensdal werd gebouwd vanaf 1963 met als architect Renaat Braem. De Maatschappij had haar zetel in Sint-Maartensdal. In de volksmond werd de Maatschappij hier naar genoemd.

 

Eind jaren ’60 ging Heuvelhof zich meer richten tot het bouwen voor grote gezinnen en mindervaliden. Zo werden er woningen  in de Strijdersstraat, de Partisanenstraat, de Schakellaan en de Waterleidingstraat gebouwd.

Jaren ‘70

De maatschappij bouwde nog een grote wijk in Wilsele: Schorenshof.

De grondprijzen stegen spectaculair. In vele gevallen was hoogbouw de enige oplossing. Het appartementsgebouw Lolanden 14-20 (92 appartementen) is daar een gevolg van.


De nationale regering zag in bouwactiviteit een belangrijke oplossing voor de crisis. In deze periode werden vele woningen opgetrokken. Nieuwe woonwijken ontstonden in Kessel-Lo, Linden, Holsbeek, Blanden, Oud-Heverlee en Korbeek-Lo. Heuvelhof was uitgebouwd tot een gewestelijke maatschappij.

 

In 1976 fusioneerden de gemeentes Heverlee, Leuven, Kessel-Lo, Wilsele en Wijgmaal.

Jaren ‘80

De klemtoon werd vooral gelegd op het behoud en het beheer van het eigen patrimonium.

Heuvelhof verruimde haar werkterrein tot de Leuvense binnenstad en koos voor renovatie van bestaande buurten.

beursgang.pngBaanbrekend waren de renovaties van de Mussenbuurt, de Beursgang, de Pioengang en de ombouw van de leegstaande Fabotafabriek en School 4 tot sociale woningen.

Jaren ’90 - …

http://www.dijledal.be.dev2.lithium.be/_uploads/Patrimonium/wijk-Leuven-Oost/Vaartkom.JPGNa de fusie van de gemeentes had het weinig zin om de bouwmaatschappijen naast elkaar te laten bestaan. In 1997 werden Heuvelhof en Sint Maartensdal samengevoegd tot wat nu Dijledal is.

 

Dijledal zorgde ervoor dat oudere wooncomplexen aan hedendaags comfort en brandveiligheid aangepast werden. Door het gehele patrimonium in één maatschappij onder te brengen was  het veel makkelijker om bewoners tijdens renovatiewerken een andere woning te geven. Het resultaat mocht gezien worden. Bijna de helft van de meer dan 3000 woningen werd vernieuwd. Dijledal blijft daarnaast werken aan de uitbreiding van het patrimonium. 

2021

 

2023


Dijledal bestaat 100 jaar. Al 100 jaar werkt Dijledal elke dag aan de ambitie om meer en beter sociaal wonen waar te maken.

 

 

 

 

Dijledal moet afscheid nemen van de naam sociale huisvestingsmaatschappij en wordt nu ‘woonmaatschappij’. Dijledal is nu een besloten vennootschap.

 

Sinds 1 juli 2023 heeft woonmaatschappij Dijledal de werking van de Sociale Verhuurkantoren Spit en Woonregt voor het werkingsgebied Bierbeek, Boutersem, Leuven en Oud-Heverlee overgenomen. Vanaf dan komt er voor Dijledal een nieuwe opdracht bij. Woningen uit de private huurmarkt worden gehuurd en verder verhuurd aan sociale huurders. Eigenaars van een woning kunnen hun woning aanbieden aan Dijledal om zo sociaal te verhuren.