De wachtlijst wordt bevroren vanaf vrijdag 17 november 17u

17/11/2023

Vanaf 2 januari 2024 moet je je online inschrijven via het centraal inschrijvingsregister voor een sociale woning. 

Vooraf aan de lancering van het centraal inschrijvingsregister (CIR) mogen we een bepaalde periode niets meer wijzigen aan de kandidatendossiers. We noemen dit de freezeperiode. Deze freezeperiode zal starten op vrijdag 17 november 2023 om 17u en eindigen op 2 januari 2024 om 8u. Hierdoor kan  je tijdens deze periode je dossier tijdelijk niet wijzigen. Er worden ook geen woningen toegewezen.  Tijdens deze periode zullen kandidatendossiers niet meer gewijzigd worden.  We rekenen op jullie begrip.  

Kandidaat-huurders kunnen tijdens de freezeperiode nog inschrijven op papier – op basis van een nieuw inschrijvingsformulier – en het dossier wordt vervolgens bijgehouden tot 1/01/2024. Vanaf dan zal het dossier ingevoerd worden met een inschrijvingsdatum die in het verleden ligt. 

Wat kan je nu al doen? 

Bereid je voor om digitaal te kunnen inloggen door ofwel Itsme te installeren of door je identiteitskaart en kaartlezer, samen met je pincode van de identiteitskaart klaar te leggen. 

Voor Itsme: Heb je nog geen itsme account? Maak je itsme®-account aan! 

Een itsme®-account aanmaken is heel eenvoudig via één van de Belgische grootbanken (BNPPF, Belfius, KBC, ING, Hello Bank of Fintro). Biedt jouw bank deze mogelijkheid niet aan? Dan moet je de itsme®-app downloaden en een itsme®-account aanmaken met je identiteitskaart. Hiervoor heb je een kaartlezer nodig. https://www.itsme-id.com/nl-BE.

Voor identiteitskaart en kaartlezer: 

Hou dan je identiteitskaart en PIN-code van de identiteitskaart klaar. Kan je jouw persoonlijke PIN- en PUK-code niet meer terugvinden? Vraag dan je nieuwe codes aan bij je gemeente- of stadsbestuur. Je kan dit best nu al doen, want hier kan enige tijd overgaan. 

https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/identiteitsdocumenten/eid/aanvraag-pincode/

Je inschrijven voor een sociale woning? Vanaf 2024 online ! 

Vanaf 2 januari 2024 moet je je online inschrijven als je een sociale woning wil huren in Vlaanderen. Je kan dan je inschrijvingsdossier volledig zelf opstarten, digitaal en veilig. Vanaf dan is er namelijk één digitaal webplatform voor alle inschrijvingsdossiers. Het agentschap Wonen in Vlaanderen beheert dit centraal inschrijvingsregister (CIR). 

Heb je recht op een sociale woning? Niet iedereen kan een sociale woning huren. Er zijn een aantal voorwaarden, zoals leeftijd, inkomen, eigendom,… Op www.vlaanderen.be/sociaalhuren vind je alle voorwaarden terug. Je kan ook jouw lokale woonmaatschappij contacteren voor meer informatie. Voor de regio Bierbeek, Boutersem, Leuven en Oud-Heverlee is dit woonmaatschappij Dijledal. 

Aanmelden op het register om een aanvraag te starten of je dossier online over te zetten, heb je itsme nodig of je identiteitskaart + kaartlezer (belangrijk je hebt de pincode van je identiteitskaart nodig). Op www.vlaanderen.be/sociaalhuren vind je heel wat informatie om je te helpen. Er staan handleidingen en video’s die uitleggen wat je moet doen. 

Vrienden, familie, een organisatie die je begeleidt … Iedereen kan je helpen met het centraal inschrijvingsregister. Heb je geen hulp? Dan kan je bij ons terecht.

Lees hier meer nieuws