Ik ben ingeschreven op de wachtlijst voor een sociale woning. Hoe lang moet ik nog wachten?
Na je inschrijving kan het een tijd duren voor je een sociale woning krijgt. Wij kunnen alleen een inschatting weergeven van de wachttijd.  Soms zijn er kandidaten die voorrang krijgen of hun keuze wijzigen.  Hierdoor kan de wachttijd korter of langer worden.

Waarom zeggen jullie niet op welke plaats ik exact staat?
Omdat de wachtlijst een momentopname is, kan je plaats op de wachtlijst verschillen. Er zijn mensen die voorrang krijgen, zich laten schrappen of hun keuze wijzigen. Bovendien zijn wij afhankelijk van de woningen die opgezegd worden.  Een exacte plaats biedt dus geen duidelijkheid over de wachttijd.

Ik sta al vier jaar ingeschreven op de wachtlijst. Heb ik recht op een huurpremie?
Wonen-Vlaanderen stuurt automatisch een brief naar kandidaat-huurders die recht hebben op een huurpremie.  Voor vragen hierover kan je terecht op het gratis nummer 1700.

Ik woon in Brussel, kan ik me inschrijven voor een sociale woning in Leuven?
Je kan je inschrijven voor een sociale woning in Leuven. Bij Dijledal krijg je voorrang in de gemeente waar de toe te wijzen woning gelegen is indien je in de periode van 6 jaar voor de toewijzing, minstens 3 jaar inwoner (geweest) bent (optionele voorrangsregel).  De kans om een aanbod te krijgen, is dus zeer klein. Je kan uiteraard terecht bij een sociale huisvestingsmaatschappij in je gemeente of streek.

Mijn echtgenoot en ik hebben ons samen ingeschreven voor een sociale woning. Nu gaan we uit elkaar. Wie behoudt het dossier?
Laat ons dit zo snel mogelijk weten. Het kandidatendossier kan opgesplitst worden waardoor jullie allebei de oorspronkelijke inschrijvingsdatum behouden.

Ik heb een eigendom samen met mijn ex-partner. Kom ik in aanmerking voor een sociale woning?
Ja, op voorwaarde dat de ex-partner de sociale woning niet mee gaat bewonen. Je moet dan wel afstand doen van deze eigendom (uit onverdeeldheid treden) binnen het jaar na toewijzing van een sociale woning.

Waar kan ik alle wetgeving terugvinden over de volgorde van de wachtlijsten en de inschrijvingsvoorwaarden?
De Vlaamse regering zegt hoe sociale huisvesting werkt. Daarvoor hebben ze het kaderbesluit sociale huur geschreven. Steden kunnen zelf nog bepaling toevoegen via lokale toewijzingsreglementen.

Ik heb een aanbod gekregen. Jullie lieten me weten dat ik tweede kandidaat ben.
Wat betekent dit?

Dat betekent dat er nog één kandidaat voor jou gerangschikt staat.  Indien deze de woning aanvaardt en voldoet aan de voorwaarden, krijgt hij/zij de woning definitief toegewezen. Als de eerste kandidaat weigert, krijg jij een kans.  Het is belangrijk dat je je antwoord inlevert, ook al ben je niet als eerste kandidaat aangeschreven. Indien je tweede kandidaat bent en je bent niet geïnteresseerd in de woning, geldt dit niet als weigering.  Een weigering geldt enkel voor de eerste kandidaat.

Wanneer geef ik de opzeg van mijn huidige (privé)woning?
De dienst verhuring stuurt je een brief met de definitieve toewijzing. Dan pas kan je de opzeg van je woning op de privémarkt geven.

Ik kom aan de beurt voor een toewijzing maar ben nog niet uit de echt gescheiden. Is dat een probleem?
Neen, je moet ook niet aantonen dat je de intentie hebt om het huwelijk te beëindigen.

Wanneer krijg ik de sleutels?
De dienst verhuring zal je contacteren voor een afspraak in de woning.  Op dat moment wordt ook de plaatsbeschrijving opgesteld.

Kan ik via jullie beroep doen op een verhuisfirma?
Neen. Alleen huurders van Dijledal - die verplicht moeten verhuizen wegens renovatiewerken - kunnen daar gebruik van  maken.

Copyright (c) 2020 Dijledal Leuven